3D tarama ile parça taraması, fiziksel bir nesnenin 3D scanner yardımıyla bilgisayara aktarılmasıdır. Bu yöntem sayesinde fiziksel bir nesnenin birebir kopyası elde edilebilir. Bir diğer ismiyle tersine mühendislik olarak bilinen 3 boyutlu tarama işlemi, özellikle endüstriyel ve medikal alanda sıklıkla kullanılır.
3D tarama ile parça taraması sayesinde tasarlanması zor olan birçok ürün dijital ortama aktarılıp printing teknolojisiyle üretilebilir. Bu yöntemle birlikte fiziksel bir nesne, herhangi bir hasar görmeden kolaylıkla dijital ortama aktarılır. 3D tarayıcılar sayesinde birçok farklı nesnenin CAD modelini oluşturmak mümkün.
Ayrıca 3D tarayıcılar, eskimiş bir yedek parçanın oluşturulması veya iyileştirilmesi gibi projeler için çok önemlidir. Hasarlı veya bozulan bir ürün, 3D tarama ile parça taraması sayesinde onarılabilir. Bilgisayar ekranına aktarıldıktan sonra öğede değişiklikler yapılabilir. Yapılan değişikliklerden sonra da 3D yazıcı nesnenin kopyasını yapabilir.
3D Taramanın Parça Taraması Avantajları Hakkında
3D lazer tarama cihazı, lazer ışınlarını ölçüm konumundan göndererek nesneleri bilgisayar ortamına koordineli nokta bulutları şeklinde gönderir. Bu yöntemle parçaya zarar verilmeden işlem yapılır. aynı zamanda 3D tarama ile parça taraması birçok avantaja sahip. Bu avantajlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Son derece hassas çalışır.
- Tüm şekil ve boyutlar için uygunluk sağlar.
- Mükemmel çözünürlük elde edilir.
- Ürünün birebir aynısını yapar.
- Ürünün kopyasını çıkarırken herhangi bir zarar vermez.
Eski bir yedek parça yapmak, mevcut bir tasarımı geliştirmek, rakip ürünleri incelemek ve gerekli parçanın maliyetlendirilmesi için 3D tarama teknolojisini kullanılır. Aynı zamanda bozuk veya hasarlı bir ürünü onarmak ya da ürünün orijinal tasarımı eksik evraklara sahip olması durumunda da bu teknolojiye ihtiyaç vardır. Tarama verileri, dijital CAD dosyası oluşturmayı ve ayarlamaların yapılmasını kolaylaştırır.
3D tarama ile parça tarama birçok farklı sektörde kullanılır. Bu sektörlerden bazılarını ve bu teknolojinin hangi amaçlarla kullanıldığını beraber inceleyelim:
Eğitim
3D tarama eğitim sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir. Kaynakları ve eserleri arşivlemek için bu yöntemden faydalanılır. Diğer yandan bu teknoloji sayesinde kaynak ve eserler, farklı kategorilere kolayca ayrılıp birçok eğitim kurumuna verilir.
Tarih
3D tarama yöntemiyle geçmişten bugüne gelen bilgiler, gelecek nesiller için güvence altında tutulur. Eski kitaplar, tarihî belgeler ve bazı anıt modelleri bu teknoloji sayesinde ilk günkü formunu korur.
Tıp
Diğer birçok alanda işe yaradığı gibi bu teknoloji tıp alanında da oldukça önemli. Bazı karmaşık ameliyatlar, 3D yazıcı ile çok daha kolaylaşır. Aynı zamanda bu teknoloji, vücutta herhangi eksik bir doku ya da parça üretiminde de önemli bir rol oynar. Bu sayede tedaviler ya da ameliyatlar daha iyi planlanıp uygulanır.
Mühendislik
3D tarama teknolojisinin en sık kullanıldığı alanlardan biri şüphesiz mühendisliktir. Mühendisler bu teknolojiden eksik fiziksel parçaları oluşturmak için faydalanır. Ayrıca rakibin ürününü doğrudan analiz ederek ürünün nasıl kopyalanacağına dair dijital bilgi edinmek bu yöntemle mümkündür.
3 Boyutlu Tarama ile Parça Taraması Nasıl Yapılır?
Cadem Metrology olarak en kaliteli 3D tarama cihazları ile ürünlerdeki hataları giderebilir veya taramaları yapabiliriz. Bu yöntem ile ürünün keşfedilmeyen bazı özellikleri öne çıkabilir ve bu sayede geliştirilebilir. 3D tarama ile parça tarama işlemi için öncelikle ihtiyaçlar ve fikirler belirlenmelidir. Daha sonraki aşamada her türlü malzeme istenilen dosya formatlarında oluşturulur. Bu dosyalar “stp”, “stl”, “dicom” gibi farklı formatlarda olabilir. Bu sayede farklı programlar ile kolaylıkla entegre bir şekilde çalışabilir.
3D tarama ile parça tarama işleminde kırık veya eskiyen parçalar yeniden gözden geçirilir. Bu yöntem, hızlı ve en ince ayrıntısına kadar özenle oluşturulan tasarımlarla endüstriyel çözümler sunar. Elektronik cihazlarınız için 3D adımlı çizim dosyalarını başkalarıyla paylaşarak cihazlarınız için üretimi kolay ve makul fiyatlı rekabetçi tasarımlara erişmelerini sağlayabilirsiniz. Lisanslı yazılımlar sayesinde hızlı, güvenilir ve uygun fiyatlı tasarımlar mümkündür. Onaylanan parçalar prototip bölümüne gönderildiğinde tasarım süreci tamamlanır.
Tersine Mühendislik ve Parça Tarama
Tersine mühendislik terimi, mevcut bir nesnenin yeniden üretilmesi sürecini kapsar. Bu mühendislik sürecine, ister bir ürün ister mekanik bir bileşen ister eski bir tarihi eser olsun, 3D tarama yöntemiyle nesnenin boyutu hakkında bilgi edinerek başlanır. Bu alan üç boyutlu konum verileri elde etmeyi kapsar. Kısaca tersine mühendislik herhangi bir nesnenin fiziksel boyutunu, özelliklerini ve malzeme niteliklerini saptayarak o nesnenin tekrardan üretilmesini sağlar.
Tersine mühendislik, nasıl çalıştığından neler başarabileceğine kadar hakkında her şeyi zaten bildiğiniz bir ürün hakkında size yeni bakış açıları sunar. Teknolojinin devam eden gelişimi için gerekli olan tersine mühendislik;
- Önceden var olan tasarımların ve stratejilerin keşfedilmesi,
- Eski bir ürünün yeniden inşa edilmesi,
- Kalite kontrol yapılması,
- Daha ucuz ve pazara daha etkili ürünlerin geliştirilmesi,
- Gelecekte referans olması için sağlam bir CAD modelinin oluşturulması,
- Önceden var olan fikirlerle yaratıcı beyinlere ilham verilmesi konularında çalışır.
Günümüzde pek çok işletme, üretmek istedikleri parçaların 3D modellerini çıkartmak ve daha sonra bu parçaları üretmek için tersine mühendislik hizmetlerini kullanır. Birçok sektördeki üreticiler, tersine mühendislik hizmetleri sayesinde daha hızlı çalışabilir. Bizler de bu alandan faydalanır ve dilediğiniz ürünün 3 boyutlu kopyasını en verimli şekilde oluşturabiliriz.
Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/3d-tarama-ve-kalite-kontrol/ linkinden ulaşabilirsiniz.