3D tarama ve kalite kontrol, günümüz koşullarında pek çok firmanın hızlı ve hassas verilere ulaşmasını sağlayan yazılımlardır. Bilindiği üzere rekabetin giderek hızlandığı sektörlerde başarılı olmak için teknolojik iş birliklerinden faydalanmak gerekir. Bu tarz otomatikleşen sistemler; sadece düzenli bir iş akışı değil, sorunsuz işlerin gerçekleştirilmesinde de de rol oynar.
Yeni nesil teknolojilerle hazırlanan 3D tarama sistemleri, yenilikçi ve geliştirilebilir yapılarıyla dikkat çeker. Başta mühendislik olmak üzere savunma, uzay ve uçak sanayi gibi farklı alanlarda kullanılır. Karmaşık ve zorlu yapıların hassas verilerini sunabilen 3D tarama ve kalite kontrol cihazları, dijitalleşmenin önünü aralar.
Kalite Kontrol Nedir?
Mühendislikte çığır açan 3D tarama sonuçlarının söz konusu parçanın CAD modeliyle kıyaslanması, kalite kontrolü oluşturur. Sadece CAD modeli bulunan parçalarda değil, olmayanlarda da 3D tarama ve kalite kontrol kullanılabilir. Geleneksel ölçüm yöntemlerine göre %100 doğru veri sunabilen sistemler, 3D taramadan geçer. Modeli bulunmayan parçalarda prototip üretimler için söz konusu nesnenin ölçümlemeleri ve sapma oranları tespit edilir. Belirlenen veriler sonrasında modelleme aşamasına geçilebilir.
Kalite kontrol; sadece prototip üretimi değil, pek çok evrede kullanılabilir. Kalıp deformasyonlarından fonksiyonelliğe kadar birçok aşamada 3D lazer tarayıcı ve kalite kontrolün yer aldığı görülebilir. Resim, grafik ve tablolarla aşama aşama sunulan veriler sorunların daha hızlı çözülmesinde önemli bir rol oynar. Bu teknolojiler, bulunduğunuz sektörde çok daha rahat ve sağlam koşullarla rekabet edebilmenize olanak tanır.
Uygulama Alanları
3D tarama ve kalite kontrol, son derece geniş bir uygulama alanına sahiptir. Genel olarak en sık karşılaşılan uygulama alanları için aşağıda yer alan başlıklara göz atabilirsiniz.
Üretilen Kalıp Modelleri veya Talaşlı İmalatlarda Doğruluk Kontrolleri
Optik tarama cihazları sayesinde üretilen kalıplar, kolayca karşılaştırmaya alınabilir. Bu kontrollerde tarayıcılar söz konusu kalıp üzerinden dataları toplamaya başlar. Elde edilen datalar, CAD modeliyle kolayca karşılaştırılabilir özelliktedir.
Üretim Hatları için İlk Parça Kontrollerinin Yapılması
Üretim hattına alınan parçalarda ilk parçanın kontrollerinin yapılması, hem zaman hem de maliyet açısından önemlidir. Gelişmiş teknolojilerle hazırlanan 3D lazer tarayıcı çeşitleri, bu esnada devreye girer. İlk parçanın doğruluğunun teyit edilmesi oldukça kısa sürelerde gerçekleşeceği için kontrol sonrasında üretime devam edilebilir.
Tedarikçilerden Gelen Parçaların Kontrolü
Günümüz koşullarında üretim sektöründeki firmalar, birbirinden farklı tedarikçiler ile çalışır. Söz konusu tedarikçilerin de aynı şekilde başka bir tedarikçisi bulunabilir. İşte tam da bu noktada devreye giren 3D tarama ve kalite kontrol, temin ettiğiniz parçaların doğruluğunu gösterebilir.
Hassas Toleranslarla Çalışan Parçalarda Kontrollü İş Akışı
Her parçanın tolerans oranı farklıdır. Özellikle hassasiyeti yüksek olan parça ya da kalıplarda 3 boyutlu tarama yazılımlarından destek alınmalıdır. Böyle yazılımlar %100 doğruluk payını garanti ettiği için maliyet ve zaman açısından önem taşır.
Uygun ve Doğru Prototiplerin Üretimi
Prototip üretimi, firmaları en çok zorlayan adımların başında gelir. Doğru ve net verilerle ortaya çıkarılması gereken bu örneklerde 3D tarama ve kalite kontrol oldukça önemlidir. En doğru ve işlevsel prototip üretimi, bu teknolojilerle kolayca sağlanabilir.
Tersine Mühendislikte Hızlı ve Başarılı Üretim
Önemi giderek artan tersine mühendislik, her firma için son derece önemlidir. Üretimi yapılmış ancak dijital ortamda dataları bulunmayan her parça için optik taramalar kullanılarak tersine mühendislik yapılabilir.
Kalite Kontrolde 3D Taramanın Yeri
3D tarama ve kalite kontrol, birbirinden ayrılmayan iş akışlarını temsil eder. Uygulama alanı oldukça geniş olan her bir tarama cihazının kendi içinde özellikleri bulunur. Hassasiyetleri de değişen bu ürünler için Cadem Metrology tarafından sunulan cihazları yakından incelemek isterseniz aşağıda yer alan başlıklara göz atabilirsiniz.
- ATOS Q: Küçük ve orta büyüklüklerdeki parçalar için kullanılan 3 boyutlu bir tarama cihazıdır. Zorlayıcı denetimlerde büyük kolaylık sağlar ve yüksek hassasiyet içeren ölçüm verileriyle dikkat çeker.
- GOM Scan: Küçük ve mobil bir tarayıcı olarak ön plana çıkan GOM Scan, farklı olasılıkları değerlendirmek için ideal bir seçimdir. Yeni ve farklı verileri değerlendirmeye almak isteyen işletmeler açısından önem taşır.
- ATOS Compact Scan: Tek bir sistem üzerinden farklı işlemler yapabilmeyi sağlayan bir optik tarama cihazıdır. Kendini denetleme özelliği bulunan ATOS Compact Scan, zorlu ölçümlerde kısa süre içerisinde veri elde edilebilmesini sağlar.
- GOM ScanCobot: Verimli kalite kontrollerde devreye giren bir ölçümleme cihazıdır. Esnek yapısıyla dikkat çeker ve hem küçük hem de orta parçaların ölçümlenmesinde tercih edilir.
- Tritop: 3 boyutlu nesne ölçümlenmesinde kullanılır. Şık tasarımıyla dikkat çeken cihaz, hassas verilerin elde edilmesinde önemli rol oynamasının yanı sıra kolay taşınabilir özellikte olmasıyla da ön plana çıkar.
Siz de kalıp ve prototip üretimlerinde en doğru verilerle çalışmayı hedefliyorsanız Cadem Metrology ile iletişime geçebilirsiniz. Optik tarama cihazları ve danışmanlık hakkında bilgi almanın yanı sıra Cadem Metrology’de verilen eğitimler sayesinde etkili bir cihaz kullanımı da sağlayabilirsiniz.
Avantajları Nelerdir?
3D tarama ve kalite kontrol faaliyetlerinin firmalara sağladığı pek çok avantaj mevcuttur. İşte o avantajlar:
- Yüksek Hız: 3 boyutlu tarama cihazları ve kalite kontrol sayesinde tüm iş akışında hız sağlanabilir. Başta kusurlu parçalar olmak üzere tüm aşamaların kontrolünde bu teknolojilerden faydalanılabilir. İşletmeler için komple sistemin durmasına neden olan en küçük aksaklıklar bile 3D tarama ve kalite kontrol ile anında ortadan kaldırılabilir.
- Tekrarlanabilirlik: 3 boyutlu tarama cihazlarının işletmelere sunduğu en büyük kolaylık, tekrarlanabilirliktir. Her tekrarda aynı doğrulukla çalışan ve sorunları anında tespit eden sistemler ile devamlılığı sağlamak son derece kolaydır.
- Otomasyon: İş akışının otomasyona bağlanması 3D lazer tarayıcı çeşitleriyle kolayca sağlanabilir. Birkaç denemeden sonra en doğru kalıp ya da parça ile otomasyon sistemine geçilebilir.
- Süreçleri İyileştirme: Kalite kontrol aşamaları, tüm iş akışına etki eden bir öneme sahiptir. Süreçleri iyileştirmek isteyen işletmeler, 3 boyutlu cihazlardan destek alarak ilerleyebilir. Bu ilerleme, akış hızının yanı sıra olası sorun ve aksaklıklarda da anında müdahaleye olanak sağlar.
- Kontrolü Elden Bırakmama: Özellikle tedarikçilerden temin edilen parçalar üzerinde kontrolü elden bırakmamak, 3 boyutlu cihazlar vasıtasıyla sağlanır. Cihazlardan elde edilen verilerle yapılan kıyaslamalar, iş akış bandının en başında devreye girerek sorunsuz bir bitişi mümkün kılar.
Yukarıda yer alan avantajlara göz atarak 3D tarama ve kalite kontrol süreci ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz Cadem Metrology’den destek alabilir, sürecin son derece başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlayabilirsiniz.
Tersine Mühendislik Alanında 3D Tarama ve Kalite Kontrol
3 boyutlu datası bulunmayan ya da artık üretimi olmayan parçalarda tersine mühendislik kullanımı yaygındır. Geleneksel ölçüm yöntemlerinde süreci uzatan ve hatalara zemin hazırlayan adımlar yerine 3D tarama ve kalite kontrol izlenebilir. Dijitalleşmenin sunduğu avantajları beraberinde getiren bu yazılımlar, geliştirilebilir özellikleri sayesinde işletmeleri bir adım öne çıkarır. Tersine mühendislikte 3 boyutlu cihazların kullanımı, aşağıda yer alan faydaların elde edilmesine olanak tanır.
- Geometrik olmayan parçaların en kısa sürede modellenmesini sağlar.
- Üzerinden ölçüm alınamayan parçaların CAD modellerinin hazırlanabilmesini mümkün kılar.
- Hızlı, güvenilir ve kesin verilerin her daim el altında tutulmasını kolaylaştırır.
- Tasarımda bulunan kusurların tespit edilmesi ve ortadan kaldırılmasını sağlar.
- Parametrik ve yüksek hassasiyetteki parçaların CAD modellerini oluşturur.
Dilerseniz siz de 3 boyutlu tarama ve kullanım alanlarıyla ilgili olarak Cadem Metrology ile iletişime geçebilirsiniz. Böylece birbirinden farklı alanlarda sunulan hizmet ve eğitimler hakkında da detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/ar-ge-sureclerinde-3d-tarama-kullanmak/ linkinden ulaşabilirsiniz.