Gerçek yüzeyin normal şekli üzerinde yaşanan sapmalar, deformasyonların ortaya çıkmasına yol açar. Durumun tam olarak algılanabilmesi adına da yüzey deformasyonları ölçümü yapılır. Ölçümler sonucunda küçük sapmaların meydana gelmesi, yüzeyin deformasyonsuz olduğunu gösterir. Aynı zamanda sapmaların büyük olması ise deformasyonlu yüzey şeklinde tanımlanır.

Yüzeylerin kalitesi, işletme performanslarını doğrudan etkiler. Kalitesi yüksek yüzeylerde yorulma mukavemeti son derece fazladır. Bununla birlikte sürtünmelerden de en az düzeyde etkilenilir. Yüzeylerde bozukluk olması durumunda parçalar arası temas artar ve ısı iletimiyle beraber aşınma süreçleri hızlanır. Yağ filminin dağıtılma ve tutulma gücü ise direnç ömrünü azaltır. Bu durumda parçaların fonksiyonel özellikleri de olumsuz yönde etkilenir. 

Yüzey deformasyonları ölçümü sayesinde parçaların tamamında ihtiyaç duyulan kaliteye kolayca ulaşılır. İhtiyaçların karşılanması adına geliştirilen cihazları kullanmak ise türlü avantajları beraberinde getirir. Böylece üretim süreçlerinde kaliteli parçaların elde edilmesiyle zararlardan da kurtulmak mümkün olur. Bu noktada GOM Volume Inspect Pro ve diğer cihazlarımız ile çözüm ortaklarımızın hizmetinde olmaya her zaman devam ediyoruz.

Yüzey Deformasyonları Ölçümünün Temel Amaçları

Yüzey deformasyonları ölçümü aracılığıyla parça yüzeyinde fonksiyonel ihtiyaçlarla beraber düşük maliyetli bilgilere hızlıca ulaşabilirsiniz. Bu sayede işletme giderleri olabilecek en alt seviyeye iner. Dolayısıyla deformasyon parametrelerinin belirlenmesiyle başarılı sonuçlara ulaşmak kaçınılmaz hâle gelir. Teknolojik yöntemler kullanılarak yüzeyler istenildiği şekilde son hâlini alabilir. Sistemin amacı, kusursuz biçimde parça üretimini mümkün kılmaktır.

Etkili cihazlar sayesinde yapılan ölçümle birlikte kalite kontrol süreçleri de ciddi oranda pratik hâle gelir. Düzenlemelerin hızlı bir şekilde yapılarak dijital ortama aktarılmasıyla zaman tasarrufu da sağlanır. Böylece hem kaliteli hem de daha fazla miktarda üretim yapılabilir. Yüzey deformasyon ölçümü, 3 boyutlu analizlerle kolay bir şekilde tamamlanabilir. Cisimlerin detaylı biçimde ölçülmesiyle tüm noktaların açık olarak görülmesi mümkündür.

Hacim kesitleri görüntülenirken aynı zamanda tasarımın verimi de ölçülebilir. İstenen özelliklerin cisimlere eklenebilmesine cihazlar fazlasıyla destek verir. Bu sayede sürdürülebilir üretim faaliyetleri gerçekleştirilebilir. Tüm verilerin seri bir şekilde taranması, hataları anında gözler önüne serer. Böylece kısa sürede yapılacak düzenlemelerle işlemlere devam edilebilir. Ölçümün bir diğer faydası ise kapsamlı bir şekilde rapor hazırlanabilmesidir. İlgili raporlar sayesinde en küçük ayrıntı bile incelenebilmektedir.

Yüzey Deformasyonları İçin Ölçüm Yöntemleri

3D bilgisayarlı tomografi, ölçüm yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemle birlikte parçaların sayısallaştırılması mümkün hâle gelir. Cisimlerin iç geometrileri tüm ayrıntılarıyla sisteme aktarılır. Sistemin en büyük avantajlarından biri, çok sayıdaki parçanın aynı anda taranabilmesidir. Böylelikle alınacak verim oranı da fazlasıyla artar. Yazılımın kullanım kolaylığı ise ekstra kazanım sağlamaktadır.

2D ve 3D hacim özellikleriyle beraber tasarımın ölçüm için üst seviyelere çıkarılması da son derece değerlidir. Yüzey deformasyon ölçümü, bilgisayarlı tomografi sistemi aracılığıyla tam anlamıyla analiz gücüne ulaşmanızı sağlar. Verilerin toplanarak işlenmesiyle aşamaların tamamı hızlanmaktadır. Cihazımızın kontrolüyle verilerin metrolojik değerleri tek yazılım içinde toplanır ve bu sayede ek yazılımlara ihtiyaç duyulmaz. 

Endüstriyel Uygulamalardaki Önemi

Yüksek hıza sahip teknolojiyle birlikte endüstriyel uygulamalara yüksek oranda katkı yapılır. Endüstriyel metroloji avantajlarıyla uluslararası standartlara sahip kalitede üretim son derece kolaylaşır. Ayrıca yeni üretim test aşamalarının da çabucak tamamlanması mümkün olur. Yüzey deformasyonu ölçümü, tüm üretim sürecinde üst düzey verime ulaşmanıza olanak sağlamaktadır.

3 boyutlu tarayıcılar yardımıyla ölçüm verileri hassas bir şekilde elde edilir. Sayısallaştırılan veriler, optik özellikli cihazlar aracılığıyla yüksek bir çözünürlüğe sahip olur. Yazılımın verimliliği, istediğiniz kadar tekrar tarama yapmanıza müsaade eder. Mavi ışık kullanılarak kontakt ve temas olmayan yöntemler fazlasıyla pratiklik sağlar.

Cadem Metrology olarak ATOS sistemlerimiz sayesinde endüstriyel uygulamalar yapan pek çok sektördeki işletmelere destek sağlamaktayız. Basınçlı pres döküm parçalarla beraber enjeksiyonla kalıplaşmış ürünlerin ölçümlerinin hızınıza hız katacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Böylece çeşitli prototip, sac metal, kalıp ve türbin kanatları gibi parçaların yüzeylerini de kolaylıkla ölçebilirsiniz.

Ölçüm İçin Kullanılan Cihazlar

Cadem Metrology ekibi olarak çözüm ortaklarımıza ihtiyaçları çerçevesinde cihaz tedariği sağlamaktayız. En iyi yüzey kalitesi için web sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçerek ihtiyacınız olan cihazı rahatlıkla belirleyebilirsiniz. 

Parça yüzeylerinin kusursuz bir görünüme sahip olması adına pek çok cihaz bulunmaktadır. Cihaz seçimi yaparken en önemli nokta ise neye ihtiyaç duyduğunuzdur. Cihaz çeşitlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • ATOS 5
  • ATOS 5X
  • ATOS 5 for Airfoil
  • ATOS Capsule
  • PONTOS Live 

Yüzey deformasyon ölçümü için tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek sistemleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Cihazlarla ilgili detaylı bilgiler tarafımızdan iletilmekte ve eğitimle beraber kurulum aşamalarında destek sağlanmaktadır.

ATOS 5 cihazımızla oldukça yüksek bir hızda 3D tarama yapabilirsiniz. Endüstriyel faaliyetler için özel olarak geliştirilen sistemde tüm zorlu şartlarda ölçüm imkânı bulunur. Yüksek hassasiyete sahip ölçümler yapılarak yüksek çözünürlüğe sahip 3D veriler kolaylıkla bilgisayarlara aktarılabilir. Ölçüm alanlarının çeşitliliğiyle az sayıda ölçüm yapmak yeterli olmaktadır.

Geniş ölçüm alanı avantajıyla ATOS 5X cihazımızı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Bu cihaz sayesinde güçlü ışık kaynağıyla otomatik bir şekilde üst düzey hıza ulaşılabilir. Entegre edilen lazer ışık, ekstra parlak ışık üreterek oldukça kısa bir pozlama süresine ihtiyaç duyar. Yüzey deformasyon ölçümü yapılması gereken gaz türbini endüstrisinde ATOS 5 for Airfoil ise oldukça geniş olan çalışma mesafesiyle dikkat çeker. En küçük detaylara yüksek hassasiyetle ulaşılmasına yardımcı olur.

ATOS Capsule, optik hassas ölçümler yaparak işlerinizi kolaylaştırır. Son derece seri bir şekilde parça üretiminin gerçekleşmesi adına kullanılan bu cihaz sayesinde en ince detaylar bile yakından görülebilir. PONTOS Live ise çevrimiçi fotogrametri için kullanılır. GOM takip sistemi olan cihaz yardımıyla parçaların konumlandırılması pratik hâle gelir. Erişilmesi çeşitli zorluklar barındıran alanların tamamı söz konusu cihaz sayesinde denetlenebilir.

Ölçüm Sonuçlarının Yorumlanması ve Analizi

Yüzey deformasyon ölçümü sonucunda elde edilen verilerin yorumlanması ile analiz süreçleri oldukça kolay bir hâle gelir. 3 boyutlu veriler sayesinde parçaların bütün detayları rahatlıkla görülebilir. Bu sayede yapılması gerekenler noktasında hızlıca aksiyon alınması mümkün olur.

Özellikle ulaşma anlamında zorluk yaşanan bölümler için sistemlerin kullanılması, üretim kalitesini direkt olarak etkiler. Üretim sürecinden sonra kullanım aşamasında etkin bir takip yapılması, tüm kötü senaryolara karşı önlem alınması anlamına gelir. Verimli şekilde gerçekleştirilen yüzey işlemi, işletmelerin kaliteli üretim yapmasının önünü açar. Yüksek hassasiyetli metroloji, faaliyetlerinizin tamamına pozitif katkılar sunar.

Tasarım süreçlerinde yüzey deformasyon ölçümü cihazlarını tercih ederek birçok avantaj elde edebilirsiniz. Üreteceğiniz parçaların verimliliğini etkili yöntemler kullanarak ölçmeniz, analiz adımlarını kolayca atmanızı sağlar. Yapılan hataları yakından görebilme fırsatı sayesinde istediğiniz parçanın aksamlarını detaylıca inceleyebilirsiniz. Karmaşık hesaplamalarla birlikte zorlu süreçlerden kurtulmak için 3 boyutlu sistemlerden destek almanız mümkündür.

Yüzey deformasyon ölçümü cihazları ile sektörünüzde fark yaratmanız mümkün olur. Kaliteli üretimin dünya çapındaki düzeylere çıkması adına ilgili cihazlardan yardım alarak gelişiminizi hızlandırabilirsiniz. Böylece hem zamandan hem de üretim için ayrılan bütçelerden tasarruf sağlayarak yeni parçaların üretimine çabucak yönelebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/olcum-teknolojileri-arasindaki-farklar-nelerdir/ linkinden ulaşabilirsiniz.