Havacılık sektöründe 3D tarama, karmaşık gereksinimlerin karşılanması amacıyla kullanılır. Pek çok sektörde olduğu gibi uzay ve havacılık alanında da artı etkiler bırakan bu 3D tarama sayesinde daha hızlı, güvenilir ve sorunsuz üretime geçilebilir. Geleneksel üretim yöntemlerinin geliştirilmesine sağladığı katkılarla bilinen 3D taramalar için merak edilen tüm detayları içeriğimizde ele aldık.

3 Boyutlu Tarama Nedir?

3D tarama, en genel tanımıyla, fiziksel bir nesnenin tarandıktan sonra bilgisayar ortamına aktarılabilmesidir. Bu durum, böyle bir tanımlama sonucunda oldukça basitmiş gibi gözükse de aslında oldukça karmaşıktır. Uzmanlığa ve profesyonel tarayıcılara ihtiyaç duyulan 3D tarama, günümüzde hemen hemen her alanda kullanılır. Özellikle yapımı zor olan girintili çıkıntılı parçaların üretilmesinde 3D taramanın varlığı yadsınamaz.

Tersine mühendisliğin kullanıldığı 3D tarama, söz konusu nesnelerin en, boy ve genişliğine odaklanarak çalışır. Geleneksel üretim sistemlerinde, kaynakların ve sorunların daha hızlı bir şekilde çözülmesine odaklanır. Kullanıldığı her sektöre büyük artılar sağlar fakat havacılık sektöründe 3D tarama söz konusu olduğunda geri dönüşümü de destekler.

Havacılık Sektöründe 3 Boyutlu Taramanın Avantajları

Havacılık sektöründe 3D taramanın kullanılması birçok açıdan fayda sağlar. Bu avantajlar, uzay ve havacılık sektörüne hız, düşük maliyet ve güvenilirlik gibi birçok etkiyi de sunar. 3 boyutlu taramanın havacılık sektörüne sağladığı avantajlarını listelersek şunlardan söz edebiliriz:

  • Bilindiği gibi uzay ve havacılık sektöründe kullanılan malzemeler, diğer sektörlere göre çok daha kalitelidir. Hâl böyle olunca bu malzemelerin üretiminde kullanılan ham maddelerin maliyetleri de doğrudan etkilenir. Fiyat artışı şeklinde yansıyan bu değişimler, 3 boyutlu tarama sayesinde azaltılır.
  • Üretimi zorlu bir süreci kapsayan geometrik parçalar, 3 boyutlu tarama cihazları sayesinde çok daha kısa sürelerde üretilebilir. Üstelik bu üretilen malzemeler, geleneksel üretime göre daha hafif ve dayanıklıdır. Havacılık sektöründe ise hafif parçalar, yakıt tüketimine doğrudan etki eder. Bu sayede havacılık sektöründe 3D tarama, yakıt maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlar.
  • AR-GE çalışmalarında 3 boyutlu yazıcılarla çalışmak, geliştirme süreçlerini yakından etkilediği gibi parçalardan alınan verimi de destekler. Böylece birçok uçak ve uzay aracında performansı maksimum olan parçalar kullanılabiliyor.
  • Yedek parça tedariklerinde yaşanan sorunların önüne geçer. Acil durumlarda stoğu bulunmayan yedek parçalar konusunda uçak teknisyenlerinin işini kolaylaştırır. Böylece pahalı malzeme sorunu doğmaz ve kendi bünyesindeki 3 boyutlu tarama cihazını kullanan firmalar ise anında üretime geçer.
  • Gerçek zamanlı kontrol ve müdahale olanağı sayesinde olası kötü sonuçların önüne geçilebilmesi de avantajlarından biridir. Böylece sonuçları riskli olan tüm olasılıklar en kısa sürede tespit edilebilir. Tespit edilen arızalı ya da hatalı parçalar ise çok kısa bir zamanda geliştirilerek sorunsuz hâle getirilebilir.

Havacılık Sektöründe 3D Taramanın Kullanım Alanları

Havacılık sektöründe 3D taramanın kullanımı birçok alanı kapsar. Daha hızlı ve az maliyetli üretimlere zemin hazırlayan 3D tarama, aynı zamanda geliştirme sürecini de etkiler. Buna bağlı olarak havacılıkta kullanılan 3D scanner uygulamalarının en sık kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • AR-GE çalışmaları
  • Yedek parça üretim ve otomasyonu
  • Radar sistemlerinin geliştirilmesi
  • Uzay ve hava araçlarının kritik parçalarının üretilmesi
  • Hava trafik kontrolleri için ölçüm cihazlarının hazırlanması
  • Geometrik şekilleri açısından üretiminde zorluk yaşanan parçaların modellenmesi
  • Uçak ağırlığına etki eden parçaların geliştirilmesi
  • Rüzgâr kaynak değerlendirmeleri
  • Meteorolojik ölçümlerin tespiti
  • İleri düzey prototip üretimi
  • Gerçek zamanlı kontrollerin sağlanabilmesi
  • Arızaya sebep olan durum ya da parçaların tespiti
  • Uçakların kalkış kalitesinin tespiti
  • Hava kalitesinin ölçülmesi ve kaliteli alanın tespitleri 

Havacılık sektöründe 3D tarama uygulamaları, görüldüğü üzere birden fazla uygulama alanına sahiptir. Bu alanlar genel olarak maliyetleri düşürmede fayda sağladığı gibi zaman yönünden de kazanımlara imkân tanır. İleri düzey üretimlerde havacılık otoritelerinin standartlarına uygun sonuçların alınmasında da etkilidir.

Havacılıkta 3D Scanner Programları

Uzay ve havacılık sektöründe 3D tarama uygulamaları belirli programlar dâhilinde yürütülür. Böyle programlar, alanının uzmanları tarafından uzun uğraşlarla hazırlanır. Ortaya çıkarılan program, birçok teste tabi tutulur ve geliştirilebilir özellikleriyle dikkat çeker. Mühendislik bilgisine dayanılarak hazırlanan programlar, gelecek dönemler için hayal sınırlarını zorlayan projeleri hedefler. 

Alanının en iyi firmalarından biri olan Cadem Metrology sayesinde sizler de 3D scanner programlarından edinebilirsiniz. Faaliyet alanlarına göre şekillenen programlar, güvenli kalkış için gerekli olan üretimleri destekler. GOM sistemleri olarak anılan 3 boyutlu taramalar, sensör ve yazılımların eşsiz uyumuyla ortaya konur. Hem tedarikçileri hem de havacılık endüstrisini destekleyerek ortak kalkınmaya zemin hazırlar. 

Sadece program ya da ürün tedariğiyle yetinmeyen Cadem Metrology, cihaz kurulum ve eğitim desteğini de sunar. Ayrıca cihazların bakım ve arıza sorunlarında da destek alınabilen servis ekipleri mevcuttur. Böylece aylık ve yıllık bakımlar hem sorunsuz hem de hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Medikal, otomotiv, güç sistemleri, ulaşım ve tüketim ürünlerinde 3D tarama programlarını sağlayan Cadem Metrology ile şimdi iletişime geçebilirsiniz. Böylece havacılık sektöründe 3D tarama programları hakkında profesyonel bir ekipten destek alabilme imkânına sahip olursunuz. Öte yandan hangi sektör olursa olsun, ihtiyaçlarınıza yönelik son teknoloji programlarından anında yararlanabilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/otomotiv-sektorunde-3d-taramanin-yeri/ linkinden ulaşabilirsiniz.