Birçok kişi, “3D scanner nedir? sorusunun yanıtı merak ediyor. Kısaca açıklamak gerekirse, “Gerçek bir nesnenin bilgisayar ortamına 3 boyutlu şekilde aktarılmasını sağlayan cihazdır.” diyebiliriz. Bu gerçek nesne, cihazlarla sayısallaştırılarak farklı formatlarla bilgisayar ortamında yerini alır. Sayısallaştırma, bilgisayara aktarılacak nesnenin bir veri tipi olarak düşünülebilir. Bu işlem kişisel, endüstriyel ve medikal alanlarda çok sık kullanılmaktadır.

3D scanner ile elde edilen sanal görüntü; kaydedilebilir, düzenlenebilir ve 3 boyutlu yazıcılar aracılığıyla basılabilir. Temel amacı, belirli bir nesneden veri toplamaktır. Bazı 3 boyutlu tarayıcılar, bu nesnelerin rengini ve şeklini toplayabilir. Birçok alan için bu teknoloji, vazgeçilmezdir. Farklı kategorilere uygun olarak bu tarayıcılar değişiklik göstermektedir.

Cadem Metrology olarak biz, size farklı alanlarda kullanabileceğiniz 3D tarama modelleri sunuyoruz. Bulunduğunuz sektöre uygun olarak bu araçlardan yararlanabilirsiniz. Cihaz kurulumu ve eğitim desteğiyle tarayıcıları nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmeniz mümkün. 

3 Boyutlu Tarama Teknolojisi

Bir nesne 3 boyutlu şekilde tarandığında nesnenin bir kopyası, dijital ortama aktarılır. Bunu yapabilmek için birçok farklı yol vardır. Ancak işlem genel olarak aşağıdaki şekilde 3 adımda gerçekleşmektedir:

  • Nesnenin farklı açılarla çekilmiş fotoğraflarıyla tarama işlemi
  • Kameranın gördüğü yüzeyin noktalara uygun olan mesafesinin ölçümü
  • Fotoğraflardaki noktaları üçgenleştirerek 3D geometri elde etme

Aslında “3D scanner nedir?” sorusunun bir diğer cevabı da 3 boyutlu nesnenin dışında iki boyutlu bir resmin tarama işlemini sağlayan cihaz olacaktır. Hep birlikte nesnenin bir nokta bulutunu oluşturarak 3 boyutlu taramayı oluştururlar. Bu teknoloji sayesinde dijital ortama aktarılan verilere müdahale etmek mümkündür. Modelin üzerinde farklı eklentiler, düzeltmeler yapılabilir. Çok farklı alanda tercih edilen tarayıcılar, arşivleme ve analiz etme gibi birçok işlem için kullanıma uygundur.

Scanner Cihazı Çalışma Prensibi

“3D scanner nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilen bir diğer soru, cihazın nasıl çalıştığıyla ilgilidir. Tarama işlemleri için genellikle lazer ve optik yöntem kullanılır. Taraması yapılacak olan nesneye bir ışık topu gönderilir. Bu sayede genel hatlarıyla bir tanımlama işlemi yapılır. Tarayıcı, nesnenin yüzeyinin geometrisini yakalayarak modelde işler. Ortaya çıkan görüntü de bilgisayar ortamına aktarılır.

İşlem gücü, 3 boyutlu tarayıcılar için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Fiziksel dünyanın hassas ve yoğun nokta bulutlarını oluşturmak için gereken işlem gücünün aşılması gerekir. Günümüz koşullarında bu teknolojinin daha fazla ortaya çıktığı görülmektedir. 

3 Boyutlu Scanner Türleri

3 boyutlu scanner ile ilgili “3D scanner nedir?” sorusunun ardından cihazların türleri de merak edilmektedir. 

  • ATOS Q: Sensörü, tasarımı ve yüksek teknolojisi ile hızlıca verilerin yorumlanmasını sağlar. Mavi ışık ekolayzer ile ışığın parlaklığını arttırır ve lekesiz ışığı sorunsuz bir şekilde projeksiyon ünitesine aktarır. Sabit konumundan dolayı küçükten büyüğe geçişi kolaylaştırır.
  • GOM Scan 1: Mavi ışık teknolojisi gibi endüstriyel standartlar için 3D verileri hassasiyetle sunar. Küçük ve orta büyüklükteki nesneler için uygundur. Izgara projeksiyonu ile çok kısa sürede ayrıntılı çözüm sağlar.
  • ATOS Compact Scan: Tersine mühendislik için harika bir başlangıç sunar. Üretim aşamasında faydalı bir eklenti sağlamaktadır. Parçanın bulunduğu her yerde ölçüm yapılmasına olanak tanır.
  • GOM ScanCobot: Robot, sensör pozisyonları boyunca hızlı bir şekilde hareket eder. Etkili taramasından dolayı kalite kontrol sağlar. Ürün geliştirme süreçlerinde büyük bir kolaylığa sahiptir.
  • Tritop: Üç boyutlu nesnelerin koordinatlarını hızlı ve etkili bir şekilde ölçer. Büyük nesnelerin kalite kontrolünde kullanılmaya uygundur. Kolay bir kullanıma sahiptir.

Yukarıdaki modeller, belirli sektörlere uygun olarak geliştirilen teknolojilerdir. İhtiyacınız doğrultusunda Cadem Metrology firmamızla iletişime geçebilirsiniz. 

3 Boyutlu Tarayıcı Nerelerde Kullanılır?

“3D Scanner nedir?” sorusunun cevabı verilse de bu aletlerin nerelerde kullanıldığı da önemli bir konudur. Bunun için çok fazla sektörün sıralanması gerekir. Türkiye’de ve dünyada özellikle endüstri, medikal arkeoloji gibi alanlarda sıklıkla kullanılan bir teknolojidir. Hasar görmüş bir kafatasından, kopyalanması gereken otomotiv parçalarının taranmasına kadar kullanılabilir.

3 boyutlu tarayıcılar, tedavülden kalkan bir yedek parçanın oluşturulması veya iyileştirmesi gibi alanlarda da oldukça önemlidir. 3 boyutlu tarama sayesinde kırılan veya bozulan bir ürünün onarılması sağlanabilir. Nesnenin bilgisayar ekranına aktarılmasının ardından ürün üzerinde değişiklikler yapılabilir. Bir süre sonra 3D yazıcı ile çıkarılarak tekrar üretilme imkanı bulunmaktadır.

3D Tarayıcıların Avantajları ve Dezavantajları

Her teknolojik aletin olduğu gibi tarayıcıların da hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Genel olarak bu araçların avantajlarını ve dezavantajlarını aşağıdaki tabloda görmeniz mümkündür:

AvantajlarıDezavantajları
Klasik olarak üretimi zor olan nesnelerin daha sağlıklı biçimde yaratılmasına yardımcı olur. Tarayıcının görüş alanı dışındaki herhangi bir nesneyi ölçmek imkansızdır.
Ölçüm ve üretim aşamasında daha az emek harcanmasını sağlar.Ortam ışığı, lazer ışığını etkileyebilmektedir.
Önemli ölçüde uygun maliyete sahip bir teknolojidir.İlk etapta biraz pahalı olabilir.
Ortama bağlı olarak doğru bir ölçüm yapılabilmektedir.
Oldukça hızlı ve kapsamlı bir çalışma sağlar.

Yukarıdaki avantaj ve dezavantajları bilmek, ihtiyacınız olan ürünü almak açısından size büyük bir fayda sağlar. Tarayıcıyı aldıktan sonra doğru bir şekilde kullanmanız ayrıca önem taşır. Biz Cadem Metrology olarak ihtiyacınız olan cihaza ulaşmanız için size yardımcı oluyoruz. Dilerseniz, ilk aşamada bir demo talebi oluşturmanız mümkündür. İlerleyen dönemde sahip olmak istediğiniz bu tarayıcılar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

3D Tarayıcılarla İlgili Sık Sorulan Sorular

“3D scanner nedir” sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızı 3 boyutlu tarayıcılar hakkında sıkça sorulan bazı sorular ile tamamlamak isteriz.

3D Taramalar Ne Kadar Ayrıntılı?

Doğru ortam koşulları oluşturulduğu takdirde taranan nesne, ayrıntılı bir şekilde bilgisayar ortamına aktarılabilir. Burada düzenleme yapılarak yeniden üretime hazır hale gelebilir.

3 Boyutlu Taramada Doğruluk Nedir?

3D tarayıcının özelliklerine göre doğruluk elde edilebilir. Bu sayede tasarımın üretimi için çok daha az emek harcanmasını sağlar.

3 Boyutlu Tarama Ne Kadar Hızlıdır?

Geleneksel yöntemlere kıyasla 3 boyutlu tarayıcılar oldukça hızlıdır. Bahsi geçen hız faktörü, tarayıcının modeline göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bu tarayıcılar sayesinde elde etmeniz gereken nesne bilgilerinin bir defada toplandığını görmeniz mümkündür. 

Önceki yazımıza https://www.cademmetrology.com.tr/3d-tarama-uygulama-alanlari/ linkinden ulaşabilirsiniz.